УкраїнськаEnglish
Класичні шрифти - найбільш популярний тип, використовується для друку класичних художніх творів, газет, журналів, наукових праць. Призначені чітко передавати текст при читанні великої кількості друкованого матеріалу, не стомлювати зір наявністю незначущих елементів шрифту. Також економно використовують простір друкарського листка і/або економлять фарбу при друці.
Рукописні шрифти - велика категорія куди входять всі шрифти виконані вручну. Сюди входять каліграфічні та шкільні шрифти, шрифти виконані пензликом, так звані трешеві шрифти і навіть шрифти графіті.
Машинописні шрифти - сучасна оцифрована версія шрифтів, які використовувались в друкарських машинках. Часто відтворюють не тільки сам шрифт, але і стиль друку, з шумами, дефектами та нерівномірним відбиттям літер на папері.
Готичні шрифти - виникли та були популярними в Німеччині і Франції в середині ХІ століття. Вживалися в Німеччині до середини ХХ століття. Характеризуються особливим рисами написання, висококонтрастні, трохи видовжені, іноді незграбні.
Старослов'янські шрифти - адаптована електронна версія шрифтів що використовувались з часів Київської Русі, в церковнослов'янських книгах 17-19 століття, в дореволюційній літературі.
Трафаретні шрифти - використовуються для швидкого нанесення великої кількості однакових надписів. Використовуються в промисловості, військовій справі, графіті. Широко відомий трафаретний напис «Граждане! При артобстреле эта сторона улицы наиболее опасна».
Шрифти графіті - рукописні шрифти якими неофіційно підписують малюнки або створюють написи на стінах. Графіті добре відомі ще з давніх часів. Так, наприклад, жителі Помпеї писали на стінах свого міста про любов, секс та політику. Це підтверджується виявленими настінними графіті під час розкопок цього стародавнього міста. В сучасному світі слово графіті асоціюється з добре відомими розписами будинків, гаражів, ліфтів, шкільних меблів та інше. Українські графіті шрифти які є на сайті будуть в нагоді при оформлення стилізованого документу чи настінних робіт.
Декоративні шрифти - шрифти, що використовуються для художнього оформлення найрізноманітніших проектів. На основі декоративного шрифту досягаються візуальні асоціації, передається настрій та характер напису.
Контурні шрифти - в цю групу зібрано всі шрифти літери яких зображені контуром, без внутрішньої заливки контуру основним кольором.
Знівечені шрифти - один з типів художніх шрифтів, які виглядають побитими, частково зруйнованими чи понівечиними внаслідок механічної чи іншої дії над літерами.
Піксельні шрифти - шрифти, основою товщини ліній яких є один піксель. Чисто піксельний шрифт має розширення *.fon. Використовуються в старих електронних табло, моніторах та інших цифрових приладах.
Шрифти, які зображені художниками на підкладці прямокутної, круглої чи іншої форми. В такому стилі були виконані стандартизовані вивіски назв магазинів та організацій в Радянському Союзі.
Шрифти ГОСТ - стандартизовані в Радянському Союзі шрифти, які використовуються для підписування креслень та промислової технічної документації. В цю категорію також ввійшов стандартизований німецький шрифт TGL 31034.